Obezite ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktan genel konsantrasyonu iyileştirmeye kadar, uykunun sağlığımızda kritik bir rol oynadığı gösterilmiştir. Aslında, uykunun sağlığımızda kritik bir rol oynadığı gösterilmiştir. Şimdi, Kaliforniya Üniversitesi, San Diego Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, uykunun insanların yaşamları boyunca sürekli öğrenmelerine de yardımcı olabileceğini bildirdi.
Bunu yapmak için araştırmacılar, uykunun yeni kodlanmış anıları nasıl pekiştirdiğini ve eski anıların zarar görmesini nasıl önlediğini incelemek için uyku ve uyanıklık gibi farklı beyin durumlarını simüle edebilen bilgisayar modelleri kullandılar.
“Beyin uyurken çok meşgul, gün içinde öğrendiklerimizi tekrarlıyor. Uyumak, anıların yeniden düzenlenmesine yardımcı olur ve onları en verimli şekilde sunar. Bulgularımız, anıların statik değil dinamik olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, eski anılar bile kesin anılar değildir: rüya onları sürekli olarak günceller, ”diyen çalışmanın baş yazarı Maksim Bazhenov, şunları da ekledi:“ Uyku döngüsü sırasında eski ve yeni anıların kendiliğinden çoğalacağını tahmin ediyoruz. unutmayı önleyen ve hafızanın performansını artıran ”.
Bu bağlamda Bazhenov, uyku sırasında hafıza yeniden üretiminin, aynı nöron popülasyonlarının birden fazla müdahale eden anıyı depolamasına izin vererek unutmaya karşı koruyucu bir rol oynadığını söyledi: “Günlük olarak birçok yeni şey öğreniyoruz ve bu anılar eskileri ile rekabet ediyor. Bu nedenle tüm anılara uyum sağlamak için uyumamız gerekiyor ”.
Ek olarak, yazarlar, uykunun onarıcı değerinin, otonom arabalara güç veren ve insanları çok aşan performansa sahip görüntüleri tanıyan mevcut son teknoloji bilgisayar sistemlerinde eksik olan şey olabileceğini öne sürüyorlar.
Ancak bu yapay zeka sistemleri sürekli öğrenme yeteneğinden yoksundur ve yeni bilgiler öğrendiklerinde eski bilgileri unuturlar. Bazhenov, “Yeni öğrendikten sonra unutmayı önlemek ve sürekli öğrenebilmeleri için bilgisayar ve robotik sistemler için bir dinlenme durumu eklememiz gerekebilir,” diye açıkladı.
Ayrıca araştırmanın sonuçlarının uyku sırasında hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmek için yeni uyarım tekniklerinin geliştirilmesine yol açabileceğini belirtti. Bu, özellikle yaşlı yetişkinlerde veya öğrenme güçlüğü çeken kişilerde önemli olabilir.
“Uyku, beynin ve bedenin birçok önemli işlevinde kesinlikle yer alsa da, insan zekası dediğimiz şeyi mümkün kılmada etkili olabilir: sürekli olarak deneyimden öğrenme, yeni bilgi oluşturma ve uyum sağlama yeteneği. Çevremizdeki dünya değişiyor ”dedi Bazhenov.