Doğru miktarda antioksidan , mineral ve lifle dolu olan mantar, sağlıklı bir yaşam tarzına mükemmel bir katkı sağlayacak, düşük yağlı ve kolesterolsüz bir bileşendir. Mantarların bazı yabani çeşitleri zehirli olsa da, yenilebilir olanlar kesinlikle daha sağlıklı ve lezzetli seçenekler olarak bilinir. Ancak sert olanları satın aldığınızdan emin olun ve pişirmeden önce yüzeyindeki kir parçacıklarını yıkamalısınız. Mantarın farklı varyantları olduğundan ve her birinin besleyici faydaları farklı olabileceğinden, bu sebzenin genel olarak yararlı kalitesine odaklandık ve sebzenin avantajlı doğasının bu genel özünü sunacak bir liste hazırladık.
Mantarın Sağlıklı Faydaları
1. Düşük Kolesterol
Bu size iyi bir haber olarak gelebilir, sadece mantarlar düşük yağ oranıyla değil, aynı zamanda kesinlikle kolesterolleri de yok. Ayrıca mantarların temel besin yönlerinden biri olan yağsız protein içeriğinin varlığı, vücudun kolesterol seviyesinin yakılmasına yardımcı olur. Bu, LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) arasında bir denge sağlar ve herhangi bir kronik kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
2. Mantar Kan Basıncına İyi Gelir
Mantarlarda bulunan en önemli minerallerden biri, kişinin kan basıncı seviyesinin düşürülmesinde de anahtar rol oynayan potasyumdur. Bu mineral tüketildiğinde tuzun neden olduğu etkilere göre ters etki yapar. Kan dolaşımında çok fazla tuz olması, iç kan damarı duvarlarının kasılmasına neden olabilir. Potasyum ise damarları ve damarları daha da açan bir genişleme etkisi gösterir, böylece kan basıncının düşmesi ile birlikte düzgün bir kan akışı sağlar. Tüm bunları hesaba katarsak, mantarların kolesterolsüz yapısı ve tansiyona olan faydaları, kalp dostu yapısına katkıda bulunur.
3. Mantarlar Kemik Sağlığına İyi Gelir
Kalsiyum, mantarlarda makul miktarda bulunan bir başka önemli mineraldir. Kalsiyum genellikle kemiklerin ve dişlerin yapı taşı olarak kabul edildiğinden, kemiklerin zayıflamasının önlenmesi söz konusu olduğunda mantarlar faydalı olabilir. Mantar tüketmek, kemik yoğunluğunu artırmaya ve dolayısıyla onları güçlendirmeye önemli ölçüde yardımcı olabilir. Kalsiyumun yanı sıra, mantarın selenyum içeriği kişinin kemik yapısına faydalı olmasıyla da dikkat çekmektedir. Selenyum genellikle hayvansal proteinlerde bulunur, bu nedenle vegan olmak istiyorsanız mantarı et için harika bir alternatif haline getirir.


4. Oksijen Eksikliğini Önler
Mantarlarda demir bulunmasa da, mantarlarda bulunan yüksek miktardaki bakır demir eksikliğine yardımcı olabilir. Bakır tüketimi, kandaki artan demirin emiliminden dolaylı olarak sorumludur. Demir, kandaki hemoglobin hücrelerinin üretimi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Bu hücreler, farklı vücut organlarına yeterli miktarda oksijen sağlamaktan sorumlu oldukları için oksijen taşıyıcıları olarak da bilinirler. Bu nedenle, diyetinize mantar eklenmesi, kan damarlarından akan oksijen seviyesini yeterince artırabilir ve anemi gibi oksijen eksikliğinden kaynaklanan hastalık riskini azaltabilir.
5. Mantarlarda Güçlü Antioksidanlar
Mantar, B vitamini ile yüklüdür. Bu vitamin türü, yalnızca kan hücrelerinin ve enerjinin oluşumuna yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda serbest radikal hasar riskini azaltmak için faydalı olabilecek güçlü bir antioksidan görevi görür. Kan dolaşımında bulunan serbest radikaller veya serbest oksijen atomları, sistemdeki sağlıklı hücrelerle birleşme ve hücre duvarlarında belirli bir süre hasara neden olan oksidatif stres uygulama eğilimindedir. Mantar gibi santioksidan bakımından zengin bileşenlerin devreye girdiği yer burasıdır. Antioksidan konsantrasyonunun artırılmasıyla, genel serbest radikal konsantrasyonu azaltılır, bu nedenle mantarların mükemmel serbest radikal temizleyiciler olduğunu söyleyebiliriz.
6. Kilo Vermeye Faydalı
Sağlıklı bir yağsız protein dozu ile birlikte kolesterol eksikliği ve düşük yağ hacmi, mantarı şüphesiz karbonhidrat alımınızı azaltmanın ve aynı zamanda kas kütlenizi artırmanın harika bir yoludur. Buna ek olarak, lifli içeriği de kilo verme faydalarına katkıda bulunur. Diyet liflerinin sizi doyurmaktan ve fazla yemekten alıkoymaktan sorumlu olduğu bilinmektedir. Lif açısından zengin bir diyet aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve kalori yakımını destekler.