Hemşirelik için Kurslar, Yüksek Lisanslar ve Üniversite Uzmanları Kolonda veya rektumda bir lezyonun olası varlığından şüphelenmenize neden olabilecek semptomlar olduğunda, doktor teşhisi belirlemek için bir dizi test isteyecektir.
İlk olarak, hastanın verilerinin toplandığı bir tıbbi öykü hazırlayacak ve daha sonra kişinin genel durumunu değerlendirecekleri bir fizik muayene yapacaklardır. Dijital rektal muayeneyi içeren bu muayene, genellikle hasta bu kanserin tipik semptomlarından herhangi birini bildirdiğinde yapılır.
Parmakla rektal muayene, anüsün ve rektumun bir kısmının manuel muayenesinden oluşur. Ancak bu doğru tanıya ulaşmak için yetersizdir, bu nedenle kolonoskopi yapılması gerekir.
Bunu yapmak için, kişinin en az 2-3 gün özel bir diyet uygulaması ve testten önceki gün müshil kullanması gerekir, böylece hem kolon hem de rektum dışkıdan arındırılır ve mukoza engellenmeden görülebilir.
Kolonoskopi sırasında bir kitle veya değiştirilmiş bir alan gözlemlenirse, daha sonra mikroskop altında incelenmek üzere o bölgeden bir numune (biyopsi) alınacaktır. Amaç, anormalliğin kanserden mi yoksa başka bir iyi huylu süreçten mi kaynaklandığını belirlemektir.
Halen kolonoskopi sedasyon altında bir hastanede yapılmaktadır (hasta uykuda değildir ancak rahatlamış hisseder ve ağrı hissetmez), Öyle ki sindirim kanalındaki şişkinlikten kaynaklanan rahatsızlık, içindeki endoskopun indüklenmesiyle önlenir.
Tümör belirteçlerine gelince, bunlar kandaki belirli proteinlerin seviyesini ölçen tespitlerdir. Karsinoembriyonik antijen (CEA) ve CA 19.9 en çok kullanılanlardır.
Bununla birlikte, bunlar gösterge niteliğindeki testlerdir, ancak tanısal değildir, çünkü tümör belirteçleri normal olabilir ve bir kanser olmayabilir (tüm kanserler yüksek belirteçlere neden olmaz) ya da yükselmiş olabilirler ve kanser yok (iyi huylu veya tümör dışı nedenlere bağlı yükselme).