1. Brezilya fıstığı


Brezilya fıstığı (Bertholletia excelsa), mevcut en sağlıklı kuru yemişlerden bazılarıdır.
Hem protein hem de karbonhidrat için mükemmel bir kaynaktırlar ve ayrıca iyi miktarda B-1 vitamini, E vitamini, magnezyum ve çinko sağlarlar.
2-Buğday tohumu


Buğday tohumu, buğdayın bir bitkiye dönüşen kısmıdır. Esasen bir tohumun embriyosudur. Mikrop, kepekle birlikte, öğütmenin bir yan ürünüdür. Tahılların rafine edilmesi genellikle tohum ve kepek içeriğini ortadan kaldırır.
Bununla birlikte, tam tahıllı ürünler hala tohum ve kepek içerir. Bu onları daha sağlıklı bir seçim haline getirir.
Buğday tohumu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok hayati besin açısından yüksektir:
-Lif
-E vitamini
-Folik Asit
-Tiamin
-Çinko
-Magnezyum
-Fosfor
-Yağlı Alkoller
-Esansiyel Yağ Asitleri
3-Brokoli


Brokoli iyi miktarda lif, kalsiyum, potasyum, folat ve bitki besinleri sağlar. Bitkisel besinler, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler geliştirme riskini azaltan bileşiklerdir.
Brokoli ayrıca C vitamini ve beta-karoten gibi temel antioksidanlar sağlar. Aslında, tek bir yarım fincan brokoli porsiyonu, bir kişinin günlük C vitamini değerinin yaklaşık% 85’ini sağlayabilir.
Bir çalışmaya göre brokoli içerisindeki sülforafan adı verilen başka bir bileşik antikanser ve antiinflamatuvar özelliklere sahip olabilir.
Bununla birlikte, aşırı pişen brokoli, temel besin maddelerinin çoğunu yok edebilir. Bu nedenle çiğ veya hafif buharda pişirmek en iyisidir.
4-Elma


Elmalar, serbest radikallerle savaşan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Serbest radikaller, vücudun ürettiği zararlı maddelerdir. Vücutta istenmeyen değişikliklere neden olurlar ve kronik durumların yanı sıra yaşlanma sürecine de katkıda bulunabilirler.
Bununla birlikte, bazı çalışmalar, elmadaki bir antioksidanın bir kişinin yaşam süresini uzatabileceğini ve kronik hastalık riskini azaltabileceğini öne sürmüştür.
5-Yaban Mersini


Yaban mersini, önemli miktarda lif, antioksidan ve bitki besinleri sağlar. Mineraller ve vitaminlerin aksine, bitki besinleri hayatta kalmak için gerekli değildir. Bununla birlikte, hastalığın önlenmesine ve hayati vücut fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilirler.
Yazarlar, 16 çalışmanın 2019 tarihli bir incelemesinde, yaban mersini tüketmenin, Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bilişsel düşüşe karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca yaban mersininin kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini buldular.
Bu kez farelerde yapılan başka bir 2019 çalışması, yaban mersini polifenollerinin obeziteyi ve bazı metabolik risk faktörlerini azalttığını buldu. Ayrıca geliştirdiler