Nefesin kötü mü kokuyor? İlk buluşmada veya bir iş görüşmesinde oldukça tatsız bir durum olabilir ve içten yüzünü buruşturmaktan başka yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Dil, burun, diş etleri, bademcikler, sindirim sistemi, mide ve hatta bazı sistemik hastalıklardaki farklı durumlardan da kaynaklanabilir. Bir dahaki sefere bu tür utanç verici durumlardan kaçınmak için ağız kokusundan nasıl kolayca kurtulacağınızı öğrenmeniz için bazı çözümler derledik.
Ağız kokusu, altta yatan herhangi bir fiziksel durumdan kaynaklanmadığında, en iyi, yaşam tarzınızdaki tetikleyiciyi ortadan kaldırarak çözülür. İşte ağız kokusunun bazı yaygın tetikleyicileri:
- Yanlış fırçalama
- Kuru ağız
- Diş eti hastalığı
- Diş çürükleri
- Soğan ve sarımsak gibi yiyecekler
- Dişlerde ve dilde yemek artıkları
- Düşük karbonhidrat diyeti
- Alkol
- Tütün ve sigara
- Gastroözofageal Reflü Hastalığı (Asit reflü)
- Diyabet
- Akciğer enfeksiyonu
- Anti-alerjik ilaçlar ve trisiklik antidepresanlar gibi belirli ilaçlar
Şimdi ağız kokusuna veda etmenize yardımcı olacak farklı çarelere bakalım.
Elma Sirkesi


Elma sirkesi, ağız kokusunu azaltmada büyük ölçüde yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ağızdaki pH dengesini geri kazandırır.
Bir bardak soğuk suyun içerisine 2 yemek kaşığı sirke koyun ve 3/5 dakika boyunca gargara yapın. Sabah uyandığınızda ve gece yatarken yaptığınızda bir kaç gün içinde kokunun yok olduğunu görebilirsiniz.
Aromalı Sakızlar


Kalıcı bir fayda sağlamasa da anlık kurtarıcı diyebiliriz. Ayrıca sürekli olarak şekersiz sakız çiğnemek, ağız ve boğazda sağlıklı bir tükürük akışını teşvik ederken ağız kokusunu iyileştirmeye yardımcı olur.
Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizi yağı, ağzı sağlıklı ve bakterilerden uzak tutmak için kullanılan popüler bir tekniktir. Bu yağın antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri vardır. 1 çorba hindistan cevizi yağı ile 5 dakika boyunca gargara yapın ve ağzınızı ılık su ile çalkalayın. Ağız kokunuz gidene kadar hergün tekrarlayabilirsiniz.
Kabartma Tozu ve Limon Suyu


Kabartma tozu, ağızdaki pH seviyelerini dengeler ve doğal bir antasit olduğu için asitliği düşürür. Limon suyunun antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra, bu çare ağız kokusunu gidermek için güçlü bir kombinasyon oluşturur. 1 tatlı kaşığı karbonat ile 2 çay kaşığı limon suyunu karıştırın ve elde ettiğiniz macunu nazikçe dişlerinize sürün. 1/2 dakika beklettikten sonra ağzınızı temiz su ile çalkayalın. Bu işlemi haftada 1 kez tekrarlayabilirsiniz. Aşırı karbonat kullanımı diş minesine zarar verebileceğinden bu ilacı çok sık kullanmayın.
Susam Yağı


Hindistan cevizi yağı gibi susam yağı da ağzınızı derinlemesine temizler ve diş sağlığını iyileştirir. Bu ilacı kullanmanın ek bir yararı, susam yağının dişlerinizi de beyazlatmasıdır. 1 çorba kaşığı susam yağını ağzınızda birkaç dakika bekletin ve sonrasında ılık su ile gargara yapın. Her sabah tekrarlayabilirsiniz.